Balans werk en privé is spoorloos

Help?! Hoe krijg ik meer balans tussen werk en privé tijdens vakanties?

De vraag van 23 april 2019:

De vakantieperiode komt er weer aan: Pasen, meivakantie en daarna onderweg naar de grote vakantie. Ik wil thuis zijn voor mijn kinderen maar ik wil ook gewoon kunnen werken. Als ik thuis aan het werk ben dan storen de kinderen mij om de 5 minuten, gek word ik er van! Heb jij nog een idee hoe ik dit het beste aan kan pakken?

Annelies – eigenaar webwinkel

Elke dag een idee (19)

Het idee: maak met álle partijen duidelijke afspraken!

Bijzonder om te merken dat deze stress vooral wordt gevoeld door vrouwelijke ondernemers. Als ouders allebei buiten de deur werken dan krijgen ze vaak maar maximaal 3 weken vrij tijdens de grote vakantie en worden er hulptroepen ingeschakeld voor de overige 3 weken. Als pa ondernemer is, is het vaak meer geaccepteerd dat hij buiten de deur werkt tijdens de vakanties van de kinderen. En ma moet én voor de kinderen aanwezig zijn én mag ook nog haar ‘bedrijfje’ draaien. Oke, dit is wel heul erg in standaard patronen en rollen gedacht, maar ik zie het echt nog veel te vaak gebeuren. Het kan ook anders, weet ik uit eigen ervaring!

Het begint allemaal met tijd voor jezelf in te ruimen. Als jij er niet 100% achter staat, dan gebeurt er niets. Dus hoe wil jij het het liefst? 1 of 2 dagen per week aan je bedrijf werken, buiten de deur? Probeer dit dan te regelen met partner, buurvrouw, opa’s en oma’s, met bevriende ondernemers die precies hetzelfde hebben of met ouders van vriendjes en vriendinnetjes (een dagje ruilen geeft voor allebei een extra dagje zonder kinderen).

Werk je het liefst thuis? Kijk dan of je afspraken kunt maken met de kinderen. In de ochtend werk jij en zijn zij stil en laten ze je met rust. Als dit goed heeft uitgepakt dan gaan jullie in de middag leuke dingen doen. Ik ben echt van de goede afspraken maken, ongeacht de leeftijd van de kinderen (oke, met de hele kleintjes wordt het lastiger maar vanaf 6, 7 jaar kun je echt afspraken maken). En ze vervolgens ook aan die afspraak houden: dus mogen ze je niet storen in de ochtend en doen ze dit wel veelvuldig, dan gaat dat af van de ‘leuke dingen doen’ tijd.

Derde tip: zoek een werkplek waar de kinderen kunnen spelen en jij kunt werken. Bij mij in de omgeving is bijvoorbeeld een zwembad waar de kinderen heerlijk een paar uur zich kunnen vermaken zonder mij (eventueel met een extra vriendje of vriendinnetje) en waar ik boven in het restaurant kan werken (heerlijk koel, goede koffie en wifi) én waar ik kan kijken op het zwembad (en dus zwaaien we regelmatig en zijn we goed geworden in gebarentaal).

Mijn advies is dus afspraken maken, met jezelf en met iedereen in het gezin én met hulptroepen. En vergeet niet: op een gegeven moment worden het tieners en slapen ze uit tot laat in de ochtend/begin van de middag en liggen ze het liefst de hele dag op de bank te Netflixen/achter hun mobiel… 😉 ook dat komt uit eigen ervaring!

Succes er mee, ik hoop dat je goede afspraken kunt maken.

Groetjes,
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.