Er zijn zo veel leuke plugins, hoeveel kan ik er gebruiken op mijn website?

Er zijn zo veel leuke plugins, hoeveel kan ik er gebruiken op mijn website?

De vraag van 31 mei 2019:

Ik heb een WordPress website gemaakt en nu kijk ik naar beschikbare plugins. Het zijn er zo veel! En er zitten zo veel leuke bij. Kan ik die gewoon downloaden of zit daar een maximum aan?

Tanja – pedagoog

Elke dag een idee (5)

Het idee: heb je het echt nodig?

Een plugin is een programma, een stuk(je) software die je op je WordPress website kunt installeren voor extra functies. Er zijn meer dan 50.000 plugins beschikbaar die je kunt downloaden. Voor elke toepassing op je website is er wel wat te vinden. Grote programma’s als een webwinkel of een trainingsomgeving maar ook hele kleine. Sommige zijn essentieel (bijvoorbeeld voor de beveiliging van je website) en sommige zijn alleen maar voor de leukigheid.

Mijn tip is om heel terughoudend te zijn met het installeren van een plugin. Elke plugin vergt opslagruimte en doet iets op je website/in de techniek. Vaak maakt een plugin je website trager. En op een trage website zit niemand te wachten!

In sommige gevallen kunnen plugins tot conflicten leiden. Een plugin die bijvoorbeeld keurig zijn werk doet maar in combinatie met een andere plugin voor storingen zorgt. Een storing bijvoorbeeld die ervoor zorgt dat je hele website niet meer te bereiken is!

Een bijkomend nadeel is ook dat al die plugins geupdate moeten worden. Soms dagelijks, soms wekelijks, maar in elk geval regelmatig. En ook dat levert een risico: want 2 plugins werken al die tijd prima naast/met elkaar, totdat 1 ervan wel een update heeft en de maker van de 2e plugin nog niet zover is. Ook dat kan tot grote problemen leiden.

Mijn idee: zie je website als een zorgvuldig afgestemd stukje techniek. Hoe meer je ermee doet wat niet nodig, hoe sneller dat wankele evenwicht verstoord kan worden. Dus vraag je altijd af of je een plugin écht nodig hebt, zo ja, test ‘m dan uit in een testomgeving zodat je zeker weet dat je live website gewoon bereikbaar is én blijft! Of maak in elk geval een goede back-up!

Groetjes en maak er wat moois van!
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.