Help! Mijn man werkt tijdens de vakantie gewoon door!

Help! Mijn man werkt tijdens de vakantie gewoon door!

De vraag van 21 juni 2019:

Mijn man (ondernemer) heeft de akelige gewoonte in vakanties en op zijn papa-dag (1 dag per week) gewoon door te werken. Hij zit dan de hele tijd op zijn telefoon of laptop terwijl de kinderen dan voor de tv worden gezet. Ik wil dat hij 100% aandacht voor mij en de kinderen heeft. Hoe krijg ik dat voor elkaar?

Petra – getrouwd met een ondernemer die zijn werk niet kan laten liggen

Elke dag een idee (8)

Het idee: wat heeft hij nodig om het werk los te laten?

Eerst: noem het alsjeblieft GEEN papa-dag! Hij is 7 dagen per week een papa, ook een gescheiden papa blijft 24×7 papa tot aan zijn dood, en ook een ondernemer is gewoon elke dag een vader. Zijn die andere 6 dagen dan zo bijzonder dat hij geen vader hoeft te zijn?? Ik hoop dat dat woord ooit nog verdwijnt.

Maar goed, bij het lezen dacht ik in eerste instantie ’tja, een ondernemer kan nou eenmaal moeilijk los laten dus je hebt er als partner maar mee te dealen’. Maar dat klopt natuurlijk niet. Jouw partner heeft recht op vrije tijd en jij en de kinderen hebben recht op een leuke vader die met zijn volle 100% aandacht erbij is. Als ondernemer begrijp ik hem echter wel, je kunt 8×25 met je bedrijf bezig zijn als je niet uitkijkt. En voor je het weet kijk je op van je beeldscherm en zijn de kinderen het huis uit terwijl ze daarvoor nog in de luiers zaten.

Ik adviseer je ten eerste om het met hem te bespreken. Misschien heeft hij het niet eens door dat werk zo’n grote impact heeft op jouw en zijn leven.
Ten tweede is het goed om samen op zoek te gaan naar goede oplossingen om het werk te kunnen parkeren op die momenten dat hij niet wilt of hoeft te werken. Zo heb ik bijvoorbeeld een telefoondienst die mijn telefoon opneemt zodra ik deze doorschakel. Ik krijg dan netjes een mailtje dat er is gebeld en kan ik terugbellen als ik tijd heb. Dat scheelt al verstoringen overdag terwijl de telefoon wel gewoon wordt opgenomen.
Een automatisch bericht voor de mail is ook makkelijk in te stellen. Daarin kan hij zeggen dat hij op zijn vrije dag gewoon niet bereikbaar is en mocht er bloedspoed zijn dat er een app bericht gestuurd kan worden. Maar alleen bij bloedspoed.

Overigens vind ik het voor geen enkel beroep acceptabel om te verschuilen achter de opmerking “ik moet dag en nacht bereikbaar zijn voor mijn klanten”. Ja, bereikbaar zijn is één ding maar het goed inregelen dat er íemand bereikbaar is, is een tweede. Dat doet de huisarts ook met een huisartspost van het ziekenhuis, de traumachirurg met zijn collega’s, etc.

En verder is het een kwestie van het opvoeden van je klanten denk ik. Als jij zaterdag avond om 10 uur een mail beantwoordt, dan moet je niet raar opkijken dat je gebeld wordt op zondag middag. Blijkbaar werk jij op rare tijden dus mag ik, als klant, jou op rare tijden bellen. Bespreek dit met je partner, zoek samen naar oplossingen. En anders kun je altijd nog de wifi en 4G uitzetten 😉

Groetjes en werkse,
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.