Hoe werk je in de cloud?

Hoe werk je in de cloud?

De vraag van 17 juni 2019:

Ik zie dat jij hebt besloten om vaker op locatie te werken. Klinkt goed, dat wil ik ook wel. Maar hoe doe je dat? Hoe werk je in de cloud? Hoe zorg je ervoor dat je altijd al je bestanden bij je hebt en online kunt zijn?

Irene – ondernemerscoach

Elke dag een idee (4)

Het idee: eerst goed voorbereiden

Allereerst: ik ben geen ICT’er gespecialiseerd in cloud computing. Overweeg je met je bedrijf over te stappen op cloud computing, haal er dan áltijd een specialist bij of verdiep je er eerst goed in. Je wilt niet dat zo maar al je bestanden online zichtbaar zijn! Een bedrijf gespecialiseerd hierin kan je ook meer vertellen over AVG proof werken.

Hoe ik het heb geregeld kan ik je wel vertellen. Want ja, ik werk overal waar ik wil. Op dít moment zit ik in een vakantiehuisje ergens in Nederland, aan het water, in het zonnetje. Geef mij elektriciteit om mijn laptop op te laden (hoewel die van mij zeker 5, 6 uur zonder opladen kan) + wifi (hoewel ik daar ook zelf voor kan zorgen) + koffie (oke, écht essentieel voor mij) = ik kan overal werken!

Wat ik daarvoor heb geregeld:

  • Een lichte laptop. Ik wil namelijk niet constant mijn grotere laptop meenemen en deze is lekker licht van gewicht.
  • Mijn mobiel met wifi hotspot. Mocht er ergens geen wifi zijn óf ik vertrouw het netwerk niet als het onbeveiligd is, dan zet ik mijn eigen hotspot op.
  • Ik heb een account bij Microsoft voor een Office 365 pakket. Dat kost mij als ondernemer een tientje per maand en daarvoor krijg ik dat ik altijd en overal bij mijn bestanden kan. Ik heb ál mijn bestanden opgeslagen in de cloud dus. Mocht ik mijn laptop nu in de vijver laten vallen hier voor mijn huisje, dan pak ik gewoon een ander toestel en kan ik door met mijn werk. Mijn bestanden staan dus bij Microsoft, maar je kunt er ook voor kiezen om ze op Dropbox of een andere cloud dienst op te slaan. Kijk wel goed hoe dat zit met AVG regels, want dat is niet altijd even goed geregeld.
    Overigens was dit het meeste inregelwerk: al mijn bestanden van mijn laptop overzetten naar de cloud op zo’n manier dat ik overal bij kan. Voordeel is dat ik mij ook niet bezig hoef te houden met het maken van een back-up: mijn bestanden staan overal, op elk toestel door het synchroniseren van bestanden.
  • Mijn mail draait ook via Microsoft via een Imap account. Mijn mail haal ik dus op al mijn toestellen op. Verwijder ik een mail dan wordt ie ook van de mailserver verwijderd en dus ook van alle toestellen waar ik mee werk.
  • Software: de Office pakketten draaien bij Microsoft en kan ik gewoon bij. Overige softwarepakketten: als het kan heb ik daar de online versie van, kan dat niet dan installeer ik deze op alle apparaten waar ik mee werk.
  • Google Chrome gebruik ik voor de navigatie. Ook hier werk ik met logische mappen. Doordat al de websites die ik vaak bezoek cq waar mijn software op staat (bijv. Canva) als favoriet staan opgeslagen, kan ik ook deze snel vinden ongeacht waar en hoe ik werk.
  • Ik heb dus feitelijk alleen een account op Microsoft én Google nodig om overal te kunnen werken op de manier waarop ik dat handig vind.

Mocht jij al in de cloud werken en andere tips hebben: ik hoor ze graag!

Groetjes en we zien elkaar in de wolken! Of op een gezellig terras, aan het water, in de bossen. Lang leve het online kunnen werken!!
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.