Hoeveel nieuwe klanten levert een website op?

Hoeveel nieuwe klanten levert een website op?

De vraag van 26 juni 2019:

Dat ik een website moet hebben voor mijn bedrijf dat snap ik. Maar kan iemand mij zeggen hoeveel nieuwe klanten een website oplevert? Is het de investering waard? Kan een website bouwer hiervoor garanties geven?

Gerard – loonwerker

Elke dag een idee (17)

Het idee: glazen bol gezocht

Niemand kan je vertellen wat een (nieuwe) website je op gaat leveren. Dat zou soms wel heel fijn zijn om te weten zeg! Kom maar op met die glazen bol! Ondernemen is risico’s nemen, dus onzekerheid of investeringen zichzelf gaan terugverdienen hoort er bij. Ondanks dat: ja, ik denk dat je de investering van een website zeker terug gaat verdienen. Als is het maar om klanten die je misloopt als je géén website hebt.

Uit een onderzoek gedaan in 2016 blijkt dat het hebben van een website gemiddeld € 22.500,– extra omzet per jaar oplevert (artikel: Een succesvolle website levert geld op.). 

Maar daar heb ik wel kanttekeningen bij:

  • Het is belangrijk dat de website gevonden kan worden. Dit houdt in dat je je website moet optimaliseren (SEO) qua inhoud én techniek. Is je site niet vindbaar via Google dan heb je er nog heel weinig aan.
  • De website moet de bezoeker het gevoel geven dat ze aan het juiste adres zijn (lees: dat jij ze begrijpt, dat we weet wat ze zoeken én dat jij de oplossing hebt). Dat houdt in dat je een goed aanbod moet hebben wat aansluit bij de wensen van jouw klant, dat die goed beschreven (teksten) zijn en dat ze qua prijs binnen het budget van jouw klant passen.
  • De bezoeker moet makkelijk met jou in contact kunnen komen. Of dat nou is via de verkoop van jouw producten, het aanmelden van een training, het maken van een afspraak: als de bezoeker dat niet snel kan regelen dan ben je ‘m kwijt.

De websitebouwer kan jou helpen met de techniek: hij of zij zet een technisch correcte website neer die goed en snel is. Dat is dus nog steeds geen garantie dat de website verder goed is. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Verder is het altijd aan jou, de ondernemer zelf, om van websitebezoekers klanten te maken. Zelfs als iemand geïnteresseerd is in jouw aanbod dan is het jouw verantwoordelijkheid om daar een klant van te maken. Die verantwoordelijkheid kan nooit bij een websitebouwer liggen! Dus daarom mijn antwoord op jouw laatste vraag: nee, een websitebouwer zou nooit garanties afgeven voor aantallen klanten die je via jouw website gaat krijgen.

Groetjes en succes met de zichtbaarheid van jouw website,
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.