Ik doe dingen die ik eigenlijk niet meer leuk vind!

Ik doe dingen die ik eigenlijk niet meer leuk vind!

De vraag van 21 mei 2019:

Drie jaar geleden ben ik begonnen met mijn bedrijf. Ik zat vol met ideeën wat ik wilde gaan doen. In de tussentijd ben ik alle kanten uitgegaan: als een klant wat vroeg, dan wilde ik dat kunnen aanbieden. Nu ben ik hele dagen bezig met andere dingen, dingen die ik niet meer leuk vind en is er van mijn oorspronkelijke plan niets meer over. Heb jij een idee hoe ik dit kan veranderen?

Karel – ICT-specialist

Elke dag een idee (39)

Het idee: terug naar de tekentafel

Er zijn altijd redenen waarom je wat van je oorspronkelijke plan kunt afwijken. Een vraag van een klant, nieuwe kansen die je ziet, je eigen ontwikkeling die een andere kant uit gaat of gewoonweg om extra geld te verdienen. Maar voordat je het weet doe je hele andere dingen dan dat je oorspronkelijk van plan was te gaan doen. Niet altijd een slechte ontwikkeling, tenzij je dus, net zoals jij, de hele dag bezig bent met dingen waar je niet (meer) gelukkig van wordt.

Een voorbeeld: een website bouwer wilde alleen websites bouwen maar klanten vroegen ook of zij de hosting voor ze kon regelen. Nu had ze zelf een server die ze huurde, dus ach, waarom niet. En omdat er meer vraag naar was ging ze hosting actief aanbieden, er was namelijk vraag naar. Maar hosting is nét technisch anders/ingewikkelder dan het bouwen van een website. Dus ineens zat ze dagelijks in allerlei technische vraagstukken, werd ze in het weekend gebeld omdat de website niet bereikbaar was, etc. Het bouwen kreeg minder prioriteit, ze moest teveel technische problemen oplossen. Daar werd ze niet gelukkig van, vooral ook omdat het haar expertise gewoonweg niet was.

Mijn advies voor haar geldt ook voor jou: inventariseer waar je wél blij van wordt en waarvan niet.  Maak 2 lijsten en hou ze een aantal weken bij. Schrijf elke keer als je een klus doet op welke lijst hij thuishoort. Bekijk dan na een week of 2 beide lijsten. Kun je van de activiteiten op de ‘niet blij mee’ lijst zaken afschuiven naar anderen of zelfs gewoon helemaal stopzetten? Soms helpt niet actief aanbieden al maar soms moet je andere keuzes maken. In het geval van de website bouwer: zij heeft een partner gevonden die helemaal in de techniek van servers zat en als extra service website bouw aanbood en daar niet gelukkig van werd. Die hebben elkaar dus gevonden en werken nu intensief samen.

Mijn idee: hou het een tijdje bij en leg dit naast je oorspronkelijke plannen. Kijk wat je kunt doen aan taken waar je niet blij van wordt. Kun je die stopzetten door het niet meer aanbieden of door ‘nee’ te zeggen of moet je zoeken naar iemand anders die dit kan overnemen.

Of durf je het niet los te laten omdat het geld oplevert? Reken dan uit wat het oplevert aan tijd als je het niet meer hoeft te doen. Tijd die dus beschikbaar komt voor leuke dingen die ook geld (vaak meer) opleveren!

Groetjes en succes met jouw inventarisatie. Even terug naar die tekentafel kan vaak tot nieuwe inzichten leiden!
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.