Ik maak elke keer een actielijst maar doe er niets mee

Ik maak elke keer een actielijst maar doe er niets mee!

De vraag van 5 juli 2019:

Ik maak elke keer een actielijst maar doe er niets mee. Heb jij tips hoe ik mijn werk beter kan organiseren? Het is totale chaos nu. Ik ben het overzicht kwijt, elke dag begin ik vol goede moed maar aan het eind van de dag is er niets af hoewel ik het wel druk heb gehad. Ik loop volkomen vast nu! Help!

Chiara – praktijk voor kindercoaches

Elke dag een idee (3)

Het idee: neem een tomaat!

Ken je de Pomodoro methode? Deze (timemanagement) methode gaat uit van het volgende stappenplan:

  • je schrijft al je taken op een vel papier, alles wat in je hoofd zit én wat op al die andere lijstjes staat
  • daarna omcirkel je die taken die belangrijk zijn, waar vandaag écht wat mee gedaan moet worden. Maak rood wat prioriteit heeft, oranje wat ook belangrijk is en groen wat nog langer kan wachten (of zet er punten bij: het hoogste cijfers heeft de hoogte prioriteit)
  • vervolgens haal je er taken uit die per 25 minuten te doen zijn. Dus geen hele grote taken als ‘de website moet af’ maar hakken van taken in kleinere en overzichtelijke taken, zoals ‘links op mijn website controleren of ze het allemaal goed doen’.
  • maak dan een plan voor die dag als volgt: 25 minuten geconcentreerd werken, daarna 5 minuten pauze. Dit doe je 4x achter elkaar. Daarna plan je een grotere pauze in (half uur voor even lunchen, lopen, hond uitlaten, praten met een collega). Je hebt er dan 2 uur opzitten en bent daarin heel productief geweest. Plan dit ook in voor de rest van de dag.
  • zet afleiders uit als je aan het Pomodoren bent! Geen mail, telefoon, Facebook of Instagram meldingen op je computer. Niets. Echt heel geconcentreerd werken aan die taak van 25 minuten (of 2 taken van 12 minuten).

Op die manier combineer je een geweldige to do lijst waarin al je taken staan met concrete actie. Vooral op die momenten dat er echt veel te doen ligt en waar altijd afleidingen zijn, werkt deze manier van concentratie erg goed. Ik ben altijd voorstander van beloningen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat als er 4 taken die dag af zijn je lekker met een ijsje in de tuin mag gaan zitten tijdens de lange pauze. Of iets waar jij gelukkig van wordt 😉

Groetjes en succes met al je to do’s.
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.