Ik mis een stok achter de deur!

Ik mis een stok achter de deur! Oftewel: hoe hou ik mezelf gemotiveerd?

De vraag van 7 juni 2019:

Ik heb genoeg plannen en ideeën voor mijn bedrijf én ik heb voldoende tijd. En toch kom ik maar niet eraan toe om mijn werk te doen. Ik kan de hele dag naar het scherm van mijn computer kijken, en voor mijn gevoel ben ik dan écht druk bezig, maar aan het eind van de dag is mijn to do nog niet leger. Ik mis een stok achter de deur die mij bij de les houdt. Hoe los ik dat als zzp’er op?

Veere – vitaliteitscoach

Elke dag een idee (7)

Het idee: wees een goede werknemer als zelfstandig ondernemer

Wanneer je voor een baas werkt, is het alles veel logischer en duidelijker: je bent gewoon op tijd op je werk, aan het eind van de middag zit de dag erop en ga je naar huis en in de tussenliggende tijd ben je productief. Je bent namelijk aangenomen om productie te draaien. Of je nou aan de lopende band staat, secretaresse bent of een afdeling aanstuurt: je weet wat je taken zijn waar je verantwoordelijk voor bent.

En dan ben je ondernemer en heb je ineens heel veel vrijheid. Vrijheid is overigens de nummer 1 reden waarom mensen kiezen voor het ondernemerschap. En tja, met die vrijheid hoort ook veel meer tijd. Want of je nou om 10 uur in de ochtend begint of pas om 8 uur in de avond: dat maakt niemand wat uit. Jij bepaalt dat per slot van rekening. Met die vrijheid komt ook een stuk discipline. Tenminste, als het goed is! Want zonder discipline hou je een volle lijst met to do’s, heel veel tijd maar geen actie. Dan zit je dus de hele dag naar een beeldscherm te kijken, want oh wat is het leuk om naar video’s te kijken van andere ondernemers, ebooks te downloaden, te kijken naar websites van concurrenten of tips te krijgen van alle ondernemers-guru’s. En voordat je het weet is de dag voorbij en heb je 0, nada, geen productie gedraaid.

Mijn idee is daarom ook om een goede werknemer te worden binnen je eigen bedrijf. Wat zijn jouw taken, wat moet je vandaag/morgen doen om aan klanten te komen, wat zijn de overige werkzaamheden die je moet doen? En wanneer ga je wat doen? Wat is er aan het einde van de dag gedaan? Spreek dit af met jezelf alsof je je eigen werkgever bent die jou een takenpakket heeft gegeven. En aan het eind van de dag ga je met de billen bloot: heb je gedaan wat je met jezelf hebt afgesproken. Ja? Geweldig, morgen weer lekker door. Nee? Waarom niet? Waar ben je je tijd aan kwijt geraakt, wat zijn jouw afleiders geweest en hoe kun je die morgen uitzetten?

Wees dus wat strenger voor jezelf, als werkgever verwacht je gewoon productie van je medewerkers dus dat mag je ook van jezelf verwachten!

Groetjes en een productieve dag vandaag. En morgen. En overmorgen.
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.