Ik werk me rot maar verdien geen stuiver, wat doe ik verkeerd?

Ik werk me rot maar verdien geen stuiver, wat doe ik verkeerd?

De vraag van 26 april 2019:

Ik heb sinds 2 jaar een bedrijf. Gemiddeld werk ik 60 uur per week. Aan het eind van de maand hou ik nog minder over dan mijn vrouw die parttime achter de kassa van de AH zit. Wat doe ik verkeerd en hoe kan ik meer geld verdienen. Het liefst in minder tijd.

Adrie – binnen & buitenschilderwerk

Elke dag een idee (22)

Het idee: kostprijs berekenen en met vaste prijs werken ipv uren

Lastig om op afstand te bepalen waarom jouw winst niet zo hoog is ten opzichte van alle tijd die je erin steekt. Het kan namelijk met heel veel dingen te maken hebben. De meest voorkomende ‘fout’ (als ik het even zo mag noemen) is dat je te lage prijzen rekent. De meeste ondernemers beginnen met het kijken naar de tarieven van hun concurrenten en gaan daar gelijk (of zelfs onder!) zitten.

Ik doe het meestal anderssom: wat heb je nodig en wat houdt dat in voor je prijs. Dus om een zeer simpele berekening te maken: wat heb je aan het eind van de maand nodig (netto). Tel daarbij de kosten op die je maakt. Dat zijn bijvoorbeeld materialen (verf, kwasten, ed) maar ook je vervoer (bedrijfsauto), ladders, etc. Tel daarbij dan ook je verzekeringen en pensioen ed op en natuurlijk de kosten voor onze vrienden van de belastingdienst. Vervolgens deel je dit bedrag door het aantal werkdagen. Dit is je dagtarief. Als je dit terugrekent naar een uurtarief dan ligt dat waarschijnlijk stukken hoger dan dat je nu rekent. Dus dat verklaart het dat je nu weinig netto overhoudt.

Als je dit hoge(re) uurtarief in je offerte opneemt en klanten gaan alleen vergelijken op de prijs, dan kun je ervan uitgaan dat je die offerte niet wint. Maar…als je rekent per opdracht/klus dan wordt het anders. Dus wat ga je allemaal doen voor welk totaal bedrag. Dat jij dan rekent met uren x uurtarief, dat is prima, maar tegen de klant communiceer je alleen wat je allemaal gaat doen voor welk vast bedrag. Dan weet een klant niet of jij met een bepaalde klus 2 of 6 uur bezig bent, dat maakt dan ook niets uit voor de klant: als de klus maar mooi geschilderd wordt.

Succes er mee, ik hoop dat je er iets mee kunt. Mocht je willen sparren over je kostprijs, nettowinst, producten en productprijzen dan ben je van harte welkom om langs te komen, dan gaan we er samen voor zitten!

Groetjes,
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.