Is de snelheid van een website belangrijk?

Is de snelheid van een website belangrijk?

De vraag van 25 april 2019:

Hai Willeke, ik heb een prachtige website en ik krijg ook veel complimenten dat hij zo mooi is. Wel krijg ik vaak te horen dat de website traag is. Hoe kan ik dat meten en is het erg als hij traag is?

Esther – interieurarchitect

Elke dag een idee (21)

Het idee: meten is weten

Hallo Esther, ja, de snelheid van je website is belangrijk. Zowel voor Google en je vindbaarheid maar vooral ook voor jouw bezoekers!

Bezoekers van een website hebben haast. In slechts 2 seconden wordt bepaald of je site interessant is of niet. Duurt het laden van jouw site dan veel langer dan dat, dan ontstaat er irritatie. Je kunt dan nog zo’n mooie of interessante website hebben, die irritatie is er al. Als dan pagina voor pagina de laadtijd lang is, dan haken mensen af. Ze gaan van jouw site af. Misschien ben je dus dan wel een klant misgelopen.

Google beoordeelt jouw website op heel veel factoren en snelheid is daar één van. Eén van de belangrijkste misschien wel. Een trage website kan leiden tot een lage ranking (dus de positie binnen de zoekresultaten). Google geeft zelf aan dat een website binnen 1 seconde volledig geladen moet zijn. Dat is bij de meeste websites niet het geval en voor de meeste websites ook bijna onmogelijk te halen. Een laadtijd van 3 seconden is de gemiddelde tijd die acceptabel is, zowel voor Google als voor je bezoekers. Je kunt de snelheid meten op bijvoorbeeld: GT Metrix
Nu heb ik natuurlijk op jouw site gekeken. De gemiddelde laadtijd van jouw website is 23 seconden en dat is écht veel te lang. Nu zie ik heel veel foto’s op je site staan die allemaal vrij groot zijn (gemiddeld rond de 8 Mb grootte). Ik denk dat, als je hiermee aan de slag gaat (foto’s kleiner maken dus) je al een veel snellere site krijgt. Er zijn veel plugins voor WordPress beschikbaar die foto’s kunnen verkleinen qua bestandsformaat zonder de foto’s ook daadwerkelijk op je scherm kleiner te maken. Zo blijven jouw mooie foto’s wel goed te zien maar zijn ze minder groot qua opslag en hierdoor wordt je site sneller.

Succes er mee, ik wens je veel snelheid en blije bezoekers toe!

Groetjes,
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.