Is het noodzakelijk dat mijn website geoptimaliseerd wordt (SEO)?

Is het noodzakelijk dat mijn website geoptimaliseerd wordt (SEO)?

De vraag van 4 juli 2019:

Vandaag kreeg ik een mail van een bedrijf dat mij kan helpen om mijn website op de 1e plaats in Google te krijgen, ver boven mijn concurrenten. Dat doen zij op ‘no cure no pay’ basis. Is het optimaliseren van mijn website écht belangrijk en hoe werken dergelijke bedrijven? Zijn zij betrouwbaar? Ik krijg er namelijk zo’n raar gevoel bij.

Gerard – trainer

Elke dag een idee (2)

Het idee: lees goed contracten en recensies

SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie, is ervoor zorgen dat je website op alle fronten ingericht is op vindbaarheid. Dat houdt in dat de techniek goed is (veilig, betrouwbaar, snel, mobiel vriendelijk) en dat de teksten geoptimaliseerd zijn op basis van goede zoekwoorden. Daarnaast is de omgeving van een website belangrijk: sta je met een link op een goede, betrouwbare website, doe je aan adverteren, etc.

SEO vind ik daarom zeer belangrijk: je wilt dat je met jouw website gevonden wordt door een potentiële klant. Er zijn veel bedrijven gespecialiseerd in SEO en SEA (adverteren). En daar zitten hele goede bedrijven bij maar helaas ook slechte. Binnen ons vakgebied (ja, ik bied ook SEO diensten) spreken we van de white & black hats: zoals de cowboys. De witte hoeden zijn eerlijk en betrouwbaar, de zwarte hoeden verpesten het voor onze branche door klanten (veel) geld afhandig te maken en weinig te leveren.

De black hats hebben het de laatste jaren zwaarder gekregen door allerlei aanpassingen van Google. Voorheen konden zij een aantal trucjes uitvoeren waardoor je met je website heel snel naar de top 3 ging binnen de zoekresultaten. Daarna was het snel afrekenen en wegwezen. Google ging dan eens in de paar weken of maanden opnieuw kijken naar je website en dan, als je even pech had, werd je afgestraft met een veel lagere ranking. Soms wel op de 10e pagina van de zoekresultaten! De bedrijven hadden hun geld binnen en je had als klant gewoon vette pech. Google inspecteert nu direct in plaats van eens in de zoveel tijd, dus dat heeft al heel veel black hats hun werk gekost.

Wil je in zee gaan met een bedrijf dat op ‘no cure, no pay’ basis werkt, vraag je dan af waarom zij dit doen. Hoe goed zij zelf vindbaar zijn (want: zij hebben jou benaderd – wat al niet mag! – en jij hebt hen niet gevonden, wat zegt dat over hun eigen capaciteiten). Lees het contract, de kleine lettertjes, heel goed. Waar teken je voor? Wanneer ga je wat betalen? Wat wil je bereiken en hoe gaan zij dit waarmaken?

Mijn idee: ga liever in zee met een betrouwbaar bedrijf met goede recensies en resultaten en waar je exact weet wat je krijgt dan met wat ‘vage’ beloftes akkoord te gaan!

Groetjes en succes,
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.