Over keuzes maken, knopen doorhakken en afscheid nemen

Over keuzes maken, knopen doorhakken en afscheid nemen

Herken je dat? Je bent zo druk met ondernemen dat je geen tijd hebt om te ondernemen. Of even stil te staan en te bedenken of het nog lekker gaat. Het overkwam mij afgelopen jaar.

Ik heb vorig jaar een besluit genomen: ik wil niet meer alleen werken in mijn ruimte met uitkijk op de schapen en mini-paardjes. Ik wil samenwerken met andere professionals, ik wil een ruimte met een grote tafel waar iedereen aan kan schuiven waarbij we samen kunnen werken, leren en netwerken. Ik wil vooral de dingen doen waar ik energie van krijg en waar ik andere ondernemers mee kan helpen in hun ondernemerschap.

De eerste helft van 2016

Begin dit jaar zijn we inderdaad verhuisd naar een grotere ruimte, die grote tafel is er gekomen en daar zitten zeer regelmatig leuke ondernemers aan. Helaas kwam de huurbaas al snel met valse konijnen uit een zeer hoge hoed: afspraken werden niet nagekomen, keer op keer. Met als gevolg dat onze nieuwe ruimte, waar we met zo veel plezier waren ingetrokken niet meer fijn voelde. Tel daarbij op dat de ruimte de afgelopen maanden zo heet werd waardoor ik steeds vaker vanuit huis ging werken of bij de klant. (voor de grap heb ik ook de supermarkt geopperd, daar is het altijd heerlijk koel, is er genoeg te eten en drinken en gratis wifi) ?

Ik ben allerlei trainingen gaan aanbieden, korte praktische trainingen voor weinig geld. Lekker laagdrempelig. Maar ik kreeg die trainingen niet vol. Ik heb er zelfs een stel moeten annuleren. Wel kreeg ik verzoeken of ik de trainingen ook online kon geven. Iets wat wel het plan was maar waar ik nog niet de juiste vorm van had ontdekt voor mezelf.

De samenwerkingen zijn met de nodige ups & downs gegaan. Ik ben dat gaan vergelijken met een kar: in een samenwerking zie ik het dat we samen die kar trekken, dat er af en toe iemand duwt, soms even erop zit of ernaast loopt maar dat we samen de richting bepalen en er voor gaan om die te halen. Een heel stel ondernemers ziet het gelukkig ook zo. Daar zie ik me wel de komende jaren nog mee samen werken.  Een stel ondernemers zijn helaas gaan hangen aan die kar of ze zaten erop en leunden. Zorgden voor extra ballast als het ware. Dat heeft mij heel veel energie en verdriet gekost. Loslaten is namelijk een ding wat niet goed in mijn systeem verwerkt zit.

Het breekpunt

Voor de zomervakantie was ik moe. Ik had heel veel opdrachten, leuke klanten die mij wisten te vinden zonder dat ik met acquisitie bezig was. Dat gaf en geeft nog steeds een kick. Maar ik was ook bezig met andere ‘dingen’. ‘Dingen’ die ervoor zorgden dat ik aan het eind van de dag bekaf was en waardoor ik soms huilend van vermoeidheid in slaap viel. Of juist niet kon slapen omdat ik zo’n vol hoofd had.

Ik ben toen een paar weken gaan bijhouden hoe mijn dag gevuld was, van opstaan tot naar bed toe gaan (deze tip kreeg ik overigens van Sandra Ketterings, de balanscoach voor vrouwen, direct even reclame voor haar maken want ik vind haar supertof).

In eerste instantie ben ik gewoon opschrijven wat ik deed. Dus de afspraken, maar ook mail, telefoon, app, koffievisite, boodschappen, privé tijd, etc. Daarna ben ik daar +++ en – – –  bij gaan zetten. Wat me energie gaf kreeg een plus, verdeeld over 1, 2 of 3 voor heel veel energie. En de minnen bij de energievreters. Dat ben ik een aantal weken gaan bijhouden. En dat was een partij confronterend!! Ik zag een patroon in de energievreters en energiegevers ontstaan.

Energie geeft: gesprekken met klanten en leuke collega’s, strategieën bedenken en uitzetten, meedenken met ondernemers over hun aanpak, werken met kleine groepen, activiteiten coördineren en aansturen en écht aan de slag gaan met ondernemers, dus vanuit een missie/doel op weg gaan naar plan en actie.

Energie vreet: al die ‘dingen’ waarbij ik het gevoel had dat ik mezelf een beetje kwijt raakte. Dat ik iets deed waar ik niet (meer) achter kon staan, dat het een richting uit was gegaan waar ik niet zelf voor gekozen had. Dat ik het gevoel had dat er iets aan me vast zat wat ik niet wilde.

En ik kwam er ook achter dat ik geen tijd meer had voor de zaken waar ik óók tijd voor wilde hebben: meer quality time met mijn gezin. De kinderen zijn inmiddels 13 en 14 jaar en voor ik het weet mis ik straks gewoon hun hele ontwikkeling naar volwassen mens! Verder wil ik leren, lezen, schrijven en ontwikkelen, mijn grootste passie. En daar had ik gewoon geen tijd meer voor. Eigenlijk dus wat meer me-time. Maar als je jaren in de overleef stand hebt gezeten (ik leg nog wel een keer uit waarom dat was) dan ga je maar doorrrrrr. Ik was het gewend om in de 6e versnelling te zitten.

Knopen doorhakken dus

Van al die zaken die 2 of 3 minnen scoorden ben ik langzaam maar zeker afscheid gaan nemen.

Een netwerkgroep waar heel veel onrust en een niet veilige situatie was ontstaan: stoppen en overstappen naar één waar volop energie zit.
Een ander netwerk waar de energie voor mijn gevoel volledig weg was: stoppen. En met mij nog een stel anderen die er ook zo in zaten. Dat was toch wel een bevestiging weer voor mij waar ik op dat moment behoefte aan had.

Samenwerkingen waarbij het duidelijk was dat er geleund en gehangen werd (en ook zichtbaar voor anderen, dat verbaasde me nog het meeste!!): stoppen. Afscheid nemen. Rouwen omdat het niet zo gelopen is als gehoopt en dan doorgaan.

Proberen groepen te verzamelen voor de knoppentrainingen: niet meer doen. Alternatief komt er in oktober aan: een online omgeving boordevol trainingen, tips en trucs en waar ondernemers onderling met elkaar (online) kunnen samen werken. Dat wordt super gaaf.

logo willeke.nl doelgericht ondernemen businesscoachErkennen dat ik eigenlijk het coachen en begeleiden van ondernemers ontzettend leuk vind (en volgens mijn coachees ook goed kan): doen! Ik heb me een jaar lang zitten verbijten over het feit dat ik een hekel heb aan het woord ‘coach’ maar daar gaat het niet om. Het gaat om het resultaat wat ik wil behalen voor ‘mijn’ ondernemers. En dus is Willeke.nl in de zomervakantie live gegaan! Whoeha, een energieboost van jewelste was dat.

De kantoorruimte: beslissing nemen dat we weg willen en dus zoeken naar een andere omgeving. Dat was een lange zoektocht omdat ik die heel specifiek voor ogen had (klein, in het groen, vriendelijk, goed aan te rijden en gratis parkeren). En we hebben de ruimte gevonden! Vandaag hebben we ons huurcontract getekend en medio oktober krijgen we de sleutel. Het voelt aan als een nieuwe start.

Ons nieuwe adres (per 16 oktober): Bovendijk 132 in Rotterdam (Hoog16Hoven). Het gebouw ligt parallel aan de startbaan en we kijken uit op het groen. Er staat zelfs heel gezellig een picknick tafel voor de deur.

Wat niet veranderd is: het werk. Ik blijf mijn werk toch zó leuk vinden. Geweldig om elke keer weer ondernemers te mogen helpen. De ene keer zitten we gewoon een paar uur te kletsen om te kijken welke richting een bedrijf uit kan gaan en wat daarvoor nodig is. De andere keer zorgen we ervoor dat een website beter vindbaar wordt of geef ik een workshop voor een bedrijf of bij een netwerkbijeenkomst. Alles binnen mijn vakgebied, alles voor en samen met ondernemers die dezelfde drive hebben. Een drive om het goed te doen, om vooruit te willen, om het beste uit zichzelf te halen. En die zo nu en dan een knoop durven door te hakken.

Verder heb ik besloten dat ik op vrijdag geen afspraken maak, dan ben ik thuis. In de ochtend netwerken, daarna mijn online training opzetten of werken aan mijn boek en ’s middags met dochter (die vroeg thuis is) samen lekker koken en nieuwe recepten uitproberen.

Door het nemen van deze beslissingen zijn ook weer nieuwe mooie samenwerkingen ontstaan, vriendschappen in ontwikkeling, klanten die spontaan op mijn pad komen. Het geeft dus echt letterlijk en figuurlijk ruimte. Ruimte voor meer en anders en spannend en …wie weet wat nog meer.

Ik hoop dat ik voldoende knopen heb gehakt dit jaar en dat de komende maanden wat rustiger worden. Oke, de verhuizing dan nog ‘even’ tussendoor. Oh en medio november zijn man en ik 12,5 jaar ondernemers. Dat moeten we natuurlijk ook nog wel gepast vieren. Oh en mijn online training gaat in oktober online. Oke, ik ga weer een knoop doorhakken. Ik ga weer gauw aan het werk nu ?

Heb jij een knoop doorgehakt die veel impact heeft gehad voor jou? Wil je het delen? Dat zou ik heel tof vinden.

Liefs,

 

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.