Moeten we onze samenwerking vastleggen?

Moeten we onze samenwerking vastleggen?

De vraag van 9 mei 2019:

Ik ga samenwerken met een collega ondernemer. We gaan samen voor bepaalde opdrachten elkaar inzetten omdat we aanvullende kennis hebben en diensten aanbieden. Moeten we dit contractueel vast laten leggen via een notaris of bij de Kamer van Koophandel?

Gabriëlla – trainer/coach

Elke dag een idee (30)

Het idee: regel het bij de start direct goed

Vertrouwen is belangrijk bij samenwerkingen, je geeft elkaar als het ware je portemonnee. Afspraken maken is wel nodig, maar in welke vorm jullie dat doen kun je helemaal zelf bepalen.

De meest eenvoudige vorm is elkaar inhuren. Dus als jij de opdracht krijgt dan huur je je collega in en hij/zij stuurt jou dus een rekening daarvoor. Dan zet je vooraf op een rijtje welke kennis je inhuurt, voor hoelang, werkwijze en tarief. Dit spreek je dan per keer met elkaar af.

Samenwerking in een BV, VOF of Maatschap: gaan jullie intensief samenwerken en willen jullie naar buiten toe je presenteren als één bedrijf, dan is het wellicht wel verstandig om dit als werkvorm ook te registeren. Je kunt je dan inschrijven bij de KvK. Een contract via een notaris is dan volgens mij alleen nodig bij een BV. In alle andere gevallen kunnen jullie zelf de afspraken op een rijtje zetten. Daarvoor zijn genoeg voorbeeld contracten te vinden op internet.

Hoe je ook gaat samenwerken: het is fijn dat jullie nu door één deur kunnen. Een kleine irritatie of misverstand kan echter grote gevolgen hebben. Praat dus met elkaar over hoe jullie willen samenwerken, wat de verwachtingen zijn, hoe kosten en opbrengsten worden verdeeld. En zet al die afspraken op papier en teken die allebei. Maak er een feestje van, de officiële start van jullie samenwerking!

Succes ermee!

Groetjes,
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.