Nieuwe inzichten in de vakantie

Nieuwe inzichten in de vakantie

De vraag van 3 september 2019:

In de vakantie kwam ik steeds meer tot de conclusie dat ik mijn werk niet meer leuk vind. Ik heb nu elke dag, elk uur, een klant. Heel fijn natuurlijk, de zaken lopen goed. Maar het is wel heel veel werk, veel mensen, elke keer moet ik mij weer verdiepen in hun verhalen en vraagstukken. Daarom heb ik besloten dat ik meer bedrijven als klant wil en minder de consumenten. Maar hoe maak ik die omslag? Mijn klanten komen nu vaak een jaar lang bij mij, die kan ik toch niet zo maar laten vallen? En hoe weten die bedrijven mij te vinden?

Sandra, lifestylecoach

Elke dag een idee 2 (1)

Het idee: kleine stapjes vooruit

Er zijn denk ik 2 opties om die overgang van consumenten naar bedrijven te maken:

  1. in 1x al je klanten laten weten dat je stopt met je werkzaamheden en je dan volledig gaan richten op het binnenhalen van klanten in het bedrijfsleven of
  2. stap voor stap je bedrijf en je klanten veranderen.

Mijn voorkeur gaat altijd uit naar de 2e optie. Optie 1 is namelijk heel rigoureus en houdt in dat je nú al je klanten (en inkomsten) kwijt raakt met het risico dat het eindigt met een rotgevoel dat je alles zo achterlaat. Daarnaast heb je niet van de ene op de andere dag die andere klanten binnen, dus geen inkomsten.

Ik zou het als volgt aanpakken: start met het vrijplannen van 1 dag per week. Die dag neem je dus geen particuliere afspraken aan en richt je je op de zakelijke markt. Wat heb je nodig om dit op te starten? Heb je al een plan? Zo nee, start daar dan mee. Ga de markt in kaart brengen, de concurrentie, de specifieke vragen van deze markt. Waar hebben zij jou voor nodig? Wat heb jij te bieden? Ken je iemand waar je al via-via binnen kunt komen?

Je bent eigenlijk bezig met de introductie van een nieuw aanbod voor een, voor jou, nieuwe markt. Daar heb je een plan voor nodig. Zodra je die hebt ga je daar mee aan de slag. Jouw particuliere klanten lopen soms een jaar door schrijf je. Probeer dan voorlopig geen nieuwe klanten aan te nemen. Zo blijft je agenda nu nog vol maar wordt die gedurende het jaar steeds leger. Die tijd plan je in voor je zakelijke opdrachten en werk wat je daarvoor moet doen. Ik neem bijvoorbeeld alleen al aan dat je óf een nieuwe website nodig hebt óf een extra pagina voor je nieuwe bedrijfsaanbod. Start daar mee. Maak een standaard mail die je naar wat mensen in jouw netwerk stuurt die in deze zakelijke omgeving zitten met jouw aanbod. Misschien kun je het zelfs je huidige klanten zeggen, vaak zitten daar ook hele goede ingangen tussen want die klanten zijn al enthousiast over jou.

Daarom mijn advies: stapje voor stapje afbouwen van het één en weer opbouwen van het ander.

Groetjes en heel veel succes met je plannen!
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.