Ook als man zoek ik balans, maar waarom is dat minder geaccepteerd?

Ook als man zoek ik balans, maar waarom is dat minder geaccepteerd?

De vraag van 24 mei 2019:

Ik ben man, echtgenoot, vader, zoon, broer, vriend en ondernemer. Soms vind ik het lastig om alle ballen in de lucht te houden. Van vrouwen hoor ik dat regelmatig en daar wordt ook behoorlijk op ingespeeld met allerlei trainingen, boeken, programma’s. Mannen die het lastig vinden om de balans te bewaken hoor je amper. Alsof dat niet ‘hoort’, niet sexy is of niet serieus wordt genomen. Spreek jij vaker mannen die daar tegenaan lopen?

Frits – eigenaar installatie bedrijf

Elke dag een idee

Het idee:

Ik spreek veel coaches en 98% richt zich daarbij op de vrouwen die overbelast zijn, die het lastig vinden om de balans te vinden tussen werk en gezin. Ook veel burn-out- en stress coaches richten zich vaak op vrouwen. En dat is inderdaad heel vreemd. Kijk, er zijn mannen die ‘gewoon’ hun werk doen en thuis komen en verwachten dat het huis aan kant is, dat het eten op tafel staat, dat de kinderen stil zijn en vrouw niet zeurt. En ach, ze vinden het prima als het vrouwtje een bedrijf of baan heeft, maar het mag vooral niet ten koste gaan van het huishouden. Die mannen zijn er, echt. Maar ik denk wel dat ze steeds schaarser worden. Althans, dat hoop ik én zie ik om mij heen gebeuren.

De meeste mannen combineren inderdaad hun werk (vaker een fulltime baan dan de vrouwen) met het gezin. En daar wordt een actieve rol verwacht. Dus ook het huishouden en de zorg voor de kinderen komt daarbij kijken. En op een gegeven moment ook de zorg voor ouders.

Dus klachten over balans bij mannen is zeker niet vreemd. Er wordt in mijn ogen nog te weinig op ingespeeld. Maar er wordt denk ik ook door mannen minder snel aangegeven dat ze die balans kwijt zijn. Misschien dat dat nog te maken heeft met macho gedrag? ‘Het is niet stoer om als man aan te geven dat het teveel is’?

Mijn idee: laten we het meer bespreekbaar maken, en laten we daar mee beginnen in de eigen omgeving. Dus bespreek het thuis, kijk of de balans bij beiden nog goed is en waar e.e.a. verbeterd kan worden. Maar ook op het werk. Jij hebt een eigen bedrijf, hoe zit het met jouw medewerkers? Hoe ervaren zij de balans tussen werk en privé? Is jouw managementteam en de HR-afdeling erop ingespeeld dat stress bij medewerkers niet alleen door werk komt? Ik moedig je aan om dat vooral bespreekbaar te maken!

Groetjes en sterkte met de balans!
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.