Pitch Perfect: ik praat van nature erg zacht, hoe maak ik mezelf verstaanbaar?

Pitch Perfect: ik praat van nature erg zacht, hoe maak ik mezelf verstaanbaar?

De vraag van 29 mei 2019:

Ik zit bij een netwerkclub die elke week bij elkaar komt en waarin we in één minuut wat over ons bedrijf mogen vertellen (pitchen). Nu vind ik dat leuk, de groep is ook vriendelijk en ik voel mij op mijn gemak. Maar toch ben ik elke keer bijna onverstaanbaar. Mijn stem is op zich al zacht maar als ik ga pitchen dan lijkt het wel of ie nog zachter wordt. Wat kan ik hieraan doen?

Suzanne – kunstzinnig therapeut

Elke dag een idee (3)

Het idee: Plan B

Ik weet uit ervaring dat je tijdens zo’n netwerkbijeenkomst echt goed moet opvallen om de aandacht vast te houden. Vooral met een ontbijt groep (start om 7 uur) zijn de mensen vaak niet op hun best én vergt het ook concentratie om zo’n 20 of 30 pitches aan te luisteren. Met een zachte/onverstaanbare stem is dat inderdaad een uitdaging.

Mijn idee: ga eens praten met een stemcoach of zangdocent. Er zijn vaak trucs aan te leren hoe je je stem beter in kunt zetten. Stevig staan, je lichaam als klankkast gebruiken, etc. Dat kan al helpen om jouw stem krachtiger over te laten komen.

Verder is het een kwestie van opvallen tussen de andere pitches. Een goed verhaal (verstaanbaar!) vertellen is daarbij dus van groot belang. Maar er zijn ook andere manieren om op te vallen. Je bent kunstzinnig therapeut: waarom laat je niet wat werk zien van jezelf of van anderen en vraag daarbij wat er bij de groep opkomt, wat zij zien en ervaren. Je hoeft daarbij zelf niet veel te praten en los daarvan, je praat dan niet over je bedrijf maar je legt wat uit over een kunstwerk en dat voelt toch anders. Zoek dus naar alternatieve presentatievormen als de stem een probleem is!

Groetjes en netwerkse!
Willeke

1 Reactie
  1. Goede tip Willeke, als je vanuit je passie praat is het zeker zo dat je eerder je publiek raakt. Staan in een powerpose houding, stevig op 2 voeten, helpt zeker ook. Meer stemtips geef ik haar graag!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.