Hoe ver vooruit moet ik als kleine ondernemer mijn plannen maken?

Hoe ver vooruit moet ik als kleine ondernemer mijn plannen maken?

De vraag van 19 april 2019:

Ik ben 3 jaar geleden begonnen met een klein catering bedrijf en inmiddels heb ik een goedlopend restaurant. Nu leef ik als persoon het liefst van dag tot dag, maar ik weet dat dat als ondernemer eigenlijk niet kan. Hoe ver vind jij dat ik vooruit moet denken met het maken van een zakelijk plan? Eigenlijk ben ik totaal geen plannenmaker en verander ik het liefst elke dag van richting.

Anoniem

Elke dag een idee (18)

Het idee: betrek je team erbij

Leuke vraag die je stelt aan een echte plannenmaker! Er zijn geen vaste richtlijnen voor hoever je vooruit je aan je plannen zou moeten werken. Hangt af van bedrijf, grootte en andere zaken. Heb jij bijvoorbeeld financiële steun nodig van een bank, dan moet je wel een meerjarenplan overhandigen. Ben je alleen en werk je vanuit huis zonder enige verplichtingen of contracten dan kun je makkelijk dagelijks van gedachten veranderen. Of dat slim is, is wat anders natuurlijk.

Maar jij hebt een zaak en personeel, het is ook voor hen heel onrustig als jij elke keer weer een andere richting uit wilt gaan. Daarnaast ontbreekt focus en een gezamenlijke doel om naar toe te werken als er geen plan is. Zeg je ‘ja’ tegen dingen die niet passen binnen de strategie van jouw bedrijf en misschien laat je wel kansen liggen.

Mijn voorstel zou zijn om met je team een keer bij elkaar te gaan zitten om SAMEN te werken aan een plan. Hoe zien zij de toekomst van het bedrijf? Welke richting zien zij die leuk, handig, verstandig is om uit te gaan? Zien zij nog kansen en mogelijkheden? Misschien heb je wel iemand in je team die ontzettend goed is in het bedenken van creatieve ideeën en een ander die goed is in het maken van plannen. Zo betrek je het team bij de besluitvorming, krijg je meer committent én hoeft niet alles van jou te komen. Dan blijf jij gewoon de creatieveling met ideeën en werken anderen de plannen uit (of niet). Kijk even of je zelf zo’n plandag met je team kunt organiseren en begeleiden, ik help je natuurlijk heel graag daarbij!  Als echte plannenmaker 😉

Succes er mee, ik hoop dat een plan rust brengt en focus én een betrokken team.

Groetjes,
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.