Registratie handelsnaam en merkregistratie

Registratie handelsnaam en merkregistratie

De vraag van 6 mei 2019:

Ik ga een boek uitgeven met daarbij een (online) training en misschien nog veel meer producten en diensten. Moet ik de naam hiervan vastleggen? Ik sta al met mijn bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

Kees – trainer

Elke dag een idee

Het idee: better safe than sorry

Ja, als je een nieuw product of dienst op de markt wil gaan zetten dan zou ik minimaal op 3 plekken deze naam vastleggen/registreren:

  1. als domeinnaam (dus www.naamproduct.nl). Kijk hierbij ook naar alternatieve schrijfwijzen. Niets zo vervelend als een concurrent ook ineens met diezelfde naam gaat werken maar dan met een streepje ertussen, of een de/het ervoor. Je kunt deze domeinnaam het makkelijkst registreren via jouw website host. Voor nog geen 10 euro per jaar heb je al je unieke domeinnaam.
  2. als handelsnaam bij de Kamer van Koophandel. Je kunt (kosteloos) jouw handelsnaam toevoegen bij de KvK: registratie bij de KvK.  Ook hiermee voorkom je dat iemand met jouw naam ervandoor gaat.
  3. als merk bij het Merk Registratiebureau. Aan het registreren van een merk zitten kosten vast (rond de 250 euro per 5 jaar). Je voorkomt wel met een registratie dat iemand anders jouw naam gaat gebruiken. Registratie van je merk kan bij het BOIP. 

Voordat je overgaat tot registratie moet je natuurlijk wel kijken of niet iemand anders al voor jou die naam heeft bedacht. Niets zo vervelend als alles weer aan te moeten passen omdat je niet zo uniek was als je dacht dat je was. Daarbij komt dat je jouw merk niet kunt registreren als merk maar als je wel een aanvraag hebt gedaan, dan ben je wel je inschrijfgeld kwijt!

Succes met het registreren én uitwerken van jouw plannen!

Groetjes,
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.