Is het oke om stockfoto’s op een website te gebruiken?

Is het oke om stockfoto’s op een website te gebruiken?

De vraag van 14 mei 2019:

Ik wil graag mooie foto’s op mijn website hebben, maar om deze zelf te laten maken met een professionele fotograaf, dan ben ik kapitalen kwijt. Is het erg om stockfoto’s te gebruiken? Ik hoor daar vaak zo negatieve reacties op.

Eveline – eiwitrijke recepten blogger

Elke dag een idee (34)

Het idee: gebruik met mate én verstandig

Ja, het is beter om eigen fotomateriaal te gebruiken. Om verschillende redenen, maar de 2 belangrijkste zijn:

  1. jouw klanten willen jouw bedrijf zien en dus ook jouw foto’s en
  2. gebruiken van andermans foto’s kán tot fikse boetes leiden. Vorig jaar was er een dame die een foto gebruikte van een kom erwtensoep, niets spectaculairs zou je zeggen. Alleen was het geen rechtenvrije foto met als gevolg dat ze er bijna 5.000 euro voor heeft moeten betalen (met de kosten voor de rechtszaak erbij opgeteld). Een dure foto dus!

Ja, je kun ook stockfoto’s gebruiken. Soms is er geen budget of tijd om voor alles een eigen foto te (laten) maken. Dan is een stockfoto prima. Zorg er wel voor dat je óf gebruik maakt van rechtenvrije stockfoto’s óf dat je ze aankoopt (en daar het bewijs van bewaard).

Beter: zorg dat je een mix hebt van eigen fotomateriaal en stockfoto’s. De basis foto’s zijn dan van jou en jouw team/bedrijf en deze kun je aanvullen met goede passende stockfoto’s. En alsjeblieft: zorg voor goede stockfoto’s. Dus niet die mensen met tandpasta smiles als ‘mijn team’ als dit niet jouw team is, overenthousiast lachende mensen/gezinnen, die handen die allemaal op elkaar zitten, iedereen met een duimpje omhoog. Vre-se-lijk. Van zulke foto’s haken de meeste mensen af bij het zien ervan.

Groetjes en maak er wat moois van.
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.