Uit de kast

Uit de kast

Ik heb een aantal zeer turbulente weken achter de rug in de privé sfeer waarbij alles anders liep dan gepland. Het enige dat ik kon doen de afgelopen weken is álles uit mijn handen laten vallen, mijn planning de planning laten, mijn to do lijsten opruimen en doen wat er op dát moment van mij verwacht werd. En dat was zorgen voor mijn dementerende schoonmoeder van 90 jaar en mijn gezin staande houden. En dat is gelukt.

Mooie gesprekken

In de afgelopen weken heb ik, ondanks haar dementie, mooie gesprekken gehad met en over haar. Een pittige tante die al jong besloot de verzorging in te gaan. Die haar eigen weg ging. Directeur was van een kraamziekenhuis, in haar sportauto door heel de regio reed en alles regelde. Altijd in prachtige kleren liep en op 20 jarige leeftijd een huwelijksaanzoek van een 80 jarige rijke man afsloeg die vroeg of ze zijn weduwe wilde worden. We hebben het dan over de jaren direct na de oorlog. Geëmancipeerd als zij was heeft ze heel lang nagedacht over het huwelijksaanzoek van mijn schoonvader. Want trouwen hield in die tijd in dat je stopte met werken. En eigenlijk wilde zij dat niet. Ze heeft uiteindelijk gekozen voor een gezin en haar werk opgezegd. Dat gezin met 2 kinderen is er gekomen en daar heeft ze absoluut geen spijt van gehad! Maar het werken, de vrijheid, de zelfstandigheid is iets wat ze de afgelopen 50 jaar enorm heeft gemist. Toen Aad en ik trouwden zei ze tegen mij dat ze me zo benijdde, ik kon gewoon doorwerken ondanks mijn huwelijk en het krijgen van kinderen. Ze had graag in deze tijd jong geweest. Om te doen waar ze zo erg van hield: haar bedrijf, haar werk, haar plekje in de wereld veroveren.

Stof tot nadenken

Het heeft mij de afgelopen weken laten nadenken over waar ik mee bezig ben. Al jaren zeurt er iets in mij, iets dat zegt dat het anders moet. En hoewel ik daar al jaren lang andere ondernemers mee help, is het toch een ‘dingetje’ om er zelf mee aan de slag te gaan. Er is namelijk een stukje van mij dat ik al sinds mijn jonge jaren wegstop. Vroeger zei mijn moeder “hou je daar niet mee bezig, dan beland je in het gekkenhuis in een dwangbuis”. En dat beeld was doodeng. In mijn ondernemerschap werd vaak gezegd door mijn directe omgeving “leuk dat je dat beheerst, maar ik zou er vooral niet over communiceren, dat schrikt mensen af”. Dus drukte ik alles weg, praatte ik er niet over.

Tijdens de afgelopen weken is het vlammetje echter gaan flikkeren. Ik wil het niet langer verstoppen of geheim houden. Ik ben bang dat ik dan straks, net zoals mijn schoonmoeder, spijt ga krijgen dat ik een bepaalde keuze niet heb gemaakt. Ineens komen er dan ook mensen op je pad die vragen om deze specifieke kennis. Die mijn ‘extraatje’ een grote toegevoegde waarde vinden. En daarom heb ik besloten om uit de kast te komen, mijn bedrijf iets aan te passen, misschien helaas een deel van mijn huidige klanten te verliezen maar vooral nieuwe diensten aan te bieden.

Nou, wat is er dan zo anders?

En wat is dan dat grote geheim? Nou, volgens mijn tienerdochter komt het erop neer dat ik een beetje een zweefteef ben. Ik ervaar, voel, zie, ruik, weet soms dingen die er niet zo 1, 2, 3 duidelijk zijn. Mijn intuïtie doet het soms wat beter dan bij andere mensen, of ik heb er beter naar leren luisteren én ik heb er les in gehad. Ik heb de afgelopen jaren mijn intuïtie zeker ingezet bij coachingstrajecten, maar daar sprak ik niet over. Het heeft mijn klanten wel dat beetje extra gegeven waar zij vaak niet eens van bewust zijn geweest dat ik ze dat heb gegeven.

En nu ga ik het anders doen. Echt radicaal anders? Nee, zeker niet! Ik ga gewoon lekker door met het adviseren en coachen van bedrijven en ondernemers. En daarbij heb ik een uitgebreide gereedschapskist met tools die ik inzet voor mijn trajecten. Daarin zit mijn projectmanagement, ondernemerschap, online marketing tools in. Mijn kennis en kunde van effectief en efficiënt werken en ondernemen. En mijn intuïtie. Gewoon één van mijn tools die ik inzet als ik met mijn klanten bezig ben. Of ik nou adviseer over websites, online zichtbaarheid en vindbaarheid, planmatig en gestructureerd werken, doelen stellen en halen of aan het klankborden ben met mijn ondernemers: ze krijgen het totale pakketje! Ik ga alleen wat andere trainingen en workshops aanbieden die ik nu aan het uitdenken ben. En waar ik heel veel zin in heb om ze te gaan geven!

Een tweetal trainingen zijn al verder ontwikkeld de afgelopen weken.

WAM!

Ook WAM! ga ik anders aanpakken dan ik oorspronkelijk had bedacht. Er komt wel wekelijks een activatie en motivatie mail/les maar dan niet (alleen) over online zichtbaarheid en vindbaarheid. Het wordt meer een methode waarbij ik ondernemers laat nadenken over waar zij mee bezig zijn, hoe ze daar mee bezig zijn, of de balans goed is en wat ze nodig hebben om het eventueel anders te doen. Je bewust te maken van ‘anders’ met zaken omgaan. Ik geef daarbij wél tips en adviezen op online gebied maar minder over de technische aspecten van bijvoorbeeld de website of SEO. Het wordt ook gewoon een jaartraject in plaats van een kwartaal of half jaar. Want ik wil graag een beweging in gang zetten bij ondernemers die ik niet binnen een paar maanden voor elkaar ga krijgen.

Ook komt er een online community (gratis) bij om vragen te stellen en ervaringen te delen. WAM! gaat 2 oktober van start in de nieuwe vorm.

Lees hier meer over WAM! in de nieuwe versie.

Training “Werken met energie voor trainers en coaches”

Deze supergave training (ik geloof dat ik een beetje enthousiast ben 😉 ) is voor iedereen die voor groepen staat en 1op1 mensen coacht en begeleidt. In de samenwerking met anderen krijg je te maken met de energie van de ander. Ik leer je die te herkennen en er mee om te gaan. Zodat je de sfeer beter onder controle kunt houden en je zelf minder vermoeid bent aan het eind van de dag. Deze tweedaagse gaat 8 oktober van start en ik werk met groepen van maximaal 8 deelnemers. Ik heb ontzettend veel zin om met deze training aan de slag te gaan. Niets zweverigs aan (nou vooruit, een beetje) maar leerzaam, effectief en met heel veel humor.

Lees hier meer over de training ‘Werken met energie voor trainers en coaches’. 

En hoe nu verder?

Het grappige is dat het aanvoelt als een heel GROOTS iets dat ik hiervoor uit ben gekomen. Maar als ik dan praktisch kijk wat er verandert in mijn aanbod, dan is dat echt heel gering. Bijzonder eigenlijk, he? Het lijkt me leuk om van jou te horen hoe jij het ervaart, wat je van mijn aanbod vindt en natuurlijk of ik iets voor je kan doen.

Met zweverige groet 😉

Willeke

5 Reacties
  1. Wat fijn Willeke, dat je uit de kast bent gekomen. Ik hoor en zie steeds meer ondernemers die hun intuïtie inzetten. Zonder dat ze zweverig worden. Ik vind het alleen maar mooi !

    Warme zweefknuf, Jolanda

  2. Mooi Willeke,
    Een onmisbare tool, goed gedaan
    Liefs Anjo

  3. Goed dat je je gevoel volgt. Niks zweverigs. Alles is energie

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.