Vanaf welke omzet is het verstandig om personeel in te huren?

Vanaf welke omzet is het verstandig om personeel in te huren?

De vraag van 14 juni 2019:

Ik zit er aan te denken om bepaalde werkzaamheden uit te besteden. Voor mijn administratie een boekhouder, voor de afspraken en mijn agenda een VA en mijn social media wil ik ook extern uitbesteden. Vanaf welke omzet kan ik dit doen?

Carla – diëtiste

Elke dag een idee (14)

Het idee: bekijk eerst je organisatorische én financiële situatie!

Ik kwam net dit onderstaande filmpje tegen over personeel. Ik adviseer je zeker te gaan kijken!

Hoewel je het waarschijnlijk niet kunt voorstellen, zie ik het soms wel gebeuren zoals in dit filmpje. Natuurlijk niet zo extreem, maar vaak zie ik wel een verkeerd personeelsbeleid. Ja, het is leuk en fijn om mensen in te huren die je ondersteunen. Zo hoef je niet (meer) die dingen te doen die je niet leuk vindt óf waar je geen tijd voor hebt. Maar huur die mensen niet te snel in. Doe dit pas op het moment dat het ook echt gaat. Zowel financieel als organisatorisch.

Financieel: je moet aan het eind van de maand (kwartaal, jaar) genoeg overhouden om je rekeningen te betalen, om jezelf een goed salaris uit te betalen en andere zaken te financieren. Wat ik regelmatig zie gebeuren is dat een ondernemer zo veel externe ondersteuning inhuurt op een te vroeg moment, dat iedereen verdient aan een opdracht, behalve de ondernemer zelf. Dat kan niet de bedoeling zijn. Reken dus goed uit wat je overhoudt, welke tijd extra beschikbaar komt voor jou én hoe je die extra tijd om kunt zetten in meer verdiensten. En bekijk daarna pas welke ondersteuning je écht nodig hebt.
Ik heb een keer van een financieel man gehoord dat je minimaal 100.000 euro omzet moet hebben om iemand in te kunnen huren, maar daar ben ik het niet mee eens. Want stel dat je maar 1.000 euro aan kosten hebt, dan heb je dus 99.000 winst. Daar kun je makkelijk mensen voor inhuren áls jou dat extra tijd oplevert die je weer kunt inzetten voor meer werk/inkomsten. Dus: eerst goed uitrekenen en daarna pas inhuren.

Organisatorisch: hou er rekening mee dat mensen inhuren heel fijn is, maar dat het ook tijd kost. En vaak gaan dingen anders dan dat je het zelf zou doen. Kan je daar tegen? Heb je daar de tijd en het geduld voor? Willen jou klanten dat wel? Zijn jouw processen al zodanig ingericht dat je werk over kunt dragen c.q. uit kunt besteden? Misschien haal je wel een enorme tijdsbesparing door je werk slimmer in te richten met ondersteunende systemen. Dat scheelt je tijd én geld. Kijk daar vooral eerst naar.

Groetjes en succes met uitbesteden!
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.