Waar blijft mijn winst? Ik zie dat niet terug op mijn rekening.

Waar blijft mijn winst? Ik zie dat niet terug op mijn rekening.

De vraag van 8 mei 2019:

Je had het gisteren over winst maken. Nu zegt mijn accountant dat ik winst maak maar ik zie dat niet terug op mijn bankrekening. Hoe kan dat?

Bas – cv monteur

Elke dag een idee (29)

Het idee: profit first

Ik heb jaren geleden een training gevolgd om meer grip te krijgen op die bankrekening. Want de winst/verliesrekening, balans ed zei mij ook niet genoeg. En toen kwam Profit First op de markt. Een boek van Mike Michalowicz (in het Nederlands vertaald en aangepast naar de Nederlandse situatie door Femke Hogema).

Mike introduceert een systeem waarbij je werkt met verschillende potjes: een potje om de belastingdienst te kunnen betalen, een potje voor het betalen van je rekeningen, je salaris én een potje voor je winst (en er zijn meer potjes te bedenken afhankelijk van de situatie van jouw bedrijf). Wat hij beschrijft namelijk, is dat als je geld hebt dat ook op gaat. Mike maakt de vergelijking met tandpasta: als de tube vol is dan knijp je er steviger in dan wanneer het einde van de tube in zicht is. En dat werkt met geld net zo.

Door 2x per maand je ontvangsten te verdelen over de verschillende potjes (bankrekeningen) én direct een bepaald percentage weg te schrijven naar het potje ‘winst’, maak je het heel tastbaar wat je uit kunt geven aan wat. Ik ben begonnen met 5% van mijn omzet weg te schrijven naar het potje winst. Ik ben ervan overtuigd dat dat geld normaal gesproken verdwenen was aan onkosten die ik maak voor mijn bedrijf. De eerste keer dat ik dit potje voor een deel leegmaakte om een vakantie te boeken, was echt feest!

Daarom mijn advies: ga met dit systeem werken om meer grip te krijgen op je uitgaven en je winst. Oh en je boekhouder kun je laten overtuigen door Femke. 

Succes ermee!

Groetjes,
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.