Waarom krijg ik van die negatieve reacties als ik zeg dat ik winst maak?

Waarom krijg ik van die negatieve reacties als ik zeg dat ik winst maak?

De vraag van 7 mei 2019:

Waarom reageren mensen zo negatief als je zegt dat je (goede) winst maakt? Vrienden en familie (allemaal in loondienst) vinden mijn ‘bedrijfje’ nog steeds leuk. Als hobby. Niets iets waar je geld mee verdient. Als ik zeg wat ik aan het eind van de maand overschrijf als salaris, dan zie je ze echt 3 tinten bleker worden. Maar ook andere ondernemers lijken het elkaar gewoon niet te gunnen. Die kunnen ook zo fel reageren als het over winst gaat. Waarom is dat toch zo? En hoe kan ik daar beter mee omgaan?

Dany – personal trainer

Elke dag een idee (28)

Het idee: een kwestie van omdenken

Bijzonder om te merken, he? Laatst hoorde ik van een klant dat haar familie (zelfs haar eigen partner!!) nog steeds praat over ‘mijn meissie heeft een hobby waar ze zich voor laat betalen’. Echt heel denigrerend. Haar reactie: ‘meissie doet met haar hobby dat waar ze heel gelukkig van wordt, maakt haar klanten ook weer blij en gelukkig en verdient daarmee het dubbele van haar mannetje die elke dag met tegenzin naar zijn baas gaat. Dus wie van ons tweeën is hier de gek?!’

Ik vind dat winst maken erbij hoort als je ondernemer bent. Natuurlijk is het prima om te ondernemen uit idealistische redenen. Wil je er geen geld mee verdienen, noem het dan ook geen bedrijf maar vrijwilligerswerk. Ook weer duidelijk.

Ondernemen doen de meeste mensen om de rekeningen te kunnen betalen, om bij te dragen aan het gezinsleven. En als het even kan om wat extra over te houden om leuke dingen te doen, voor jezelf en voor anderen waar je om geeft. Wat bijzonder dan om te merken dat er mensen in je omgeving zijn die het beschouwen als iets raars, inhaligs misschien zelfs? Terwijl het tegenovergestelde: je kunt geen baan vinden en je krijgt een uitkering van het UWV, wel door heel veel mensen geaccepteerd wordt. Raar he?

Probeer om te denken: 1) je kunt jezelf bedruipen en daarmee ben je niet afhankelijk van een baas die failliet kan gaan of een uitkeringsinstantie en 2) met jouw winst kun je een betere, gelukkigere, ondernemer zijn en daarmee meer mensen helpen met dat wat jij aanbiedt aan diensten. Conclusie: trek je er niet teveel van aan en geniet van het feit dat het goed gaat met jouw bedrijf. En daarmee met jou. Wees er trots op!

Succes ermee en geniet ervan!

Groetjes,
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.