Wat als het niet lukt?

Wat als het niet lukt?

De vraag van 19 juli 2019:

Ik ben nu in loondienst maar heb het totaal niet naar mijn zin. Ik wil heel graag een eigen bedrijf starten maar ik zie er vreselijk tegenop. Wat als het niet lukt? Wat als ik faal? Ik ben zo bang dat ik dan door mijn omgeving uitgelachen word omdat er niemand anders een ondernemer is en ze het allemaal niet begrijpen.

Robin – receptioniste, ondernemer in spe

Elke dag een idee (16)

Het idee: moed moet bij ondernemen

Gaaf dat je rondloopt om voor jezelf te beginnen! Gefeliciteerd daarmee, want vaak is dat de eerste stap naar heel veel nieuwe avonturen.

Wat als het niet lukt? Wat als ik faal? Wat als niemand op mij zit te wachten? Wat als ….

Ik denk dat de meeste ondernemers die vragen zichzelf zo nu en dan (of soms heel vaak) stellen. Niet alleen de startende ondernemers, maar ook de ervaren rotten. Ondernemen is risico’s nemen. Soms lukt het en soms ga je onderuit. Het is dan de echte ondernemer die weer opstaat en met opgeheven hoofd weer doorgaat met zijn of haar leven. Als ondernemer of in loondienst. Met heel veel ervaring en kennis die opgedaan is. Of dat nou geldt voor een nieuw bedrijf of een nieuwe workshop: elke keer weer blijft het spannend of mensen het interessant vinden.

Ik hou van de uitspraak van Winston Churchill:

Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.

Vrij vertaald: succes is niet de eindbestemming of blijvend/definitief, van mislukken ga je niet dood: het is de moed om door te gaan dat telt.

Dat je bang bent uitgelachen te worden door je omgeving is een naar gevoel. Ik zou zeggen: bespreek dit. Zeg tegen ze dat je dit heel graag wilt proberen maar dat hun reactie jou tegen houdt. Dat je het voor jezelf wilt proberen, zeg 1 of 2 jaar, en dan mocht het écht niet aanslaan je weer terug gaat in loondienst. Of dat je iets anders gaat doen. Maar dat je wel hun steun nodig hebt. Ik heb een ondernemer gecoacht die ook heel sterk het gevoel had dat haar familie haar niet steunde. Toen zij dit vertelde was de hele familie verbijsterd: ze waren júist super trots op haar! Ze begrepen het misschien niet helemaal omdat ze zelf niet van risico’s hielden, maar dat zij dit wel deed maakte hun zelfs wat jaloers.

Daarom: zoek een aantal mensen in je omgeving die jou steunen. In je directe omgeving je familie of vrienden, of je indirecte omgeving in een netwerkgroep of bij een coach. Je hebt die steun nodig. En wat moed om gewoon je hart te volgen!

Groetjes en heel veel succes met je ondernemerschap. Hop, bij deze een liefdevolle schop onder je achterste.
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.