Wat betaal ik voor bemiddeling van een opdracht?

Wat betaal ik voor bemiddeling van een opdracht?

De vraag van 16 juli 2019:

Ik krijg regelmatig via een collega ondernemer leuke opdrachten bij klanten van haar. Zij werkt daar al en schuift mij als het ware naar binnen. Een groot deel van mijn omzet heb ik dan ook aan haar te danken. Nu wil ze ineens een percentage van mijn omzet hebben voor de volgende projecten. Wat vind jij daarvan?

Judith – personal assistent

Elke dag een idee (13)

Het idee: integere samenwerkingspartners zijn goud waard!

Om maar direct met de deur in huis te vallen: waarom nu pas en niet eerder? Je hebt een groot deel van jouw omzet aan haar te danken zeg je zelf. Maar dat is het niet alleen: je hebt heel veel tijd én geld bespaart die je normaal gesproken aan je marketing en acquisitie kwijt zou zijn geweest.

Een ondernemer investeert gemiddeld zo’n 10 – 20% van zijn/haar tijd aan marketing- en acquisitiewerkzaamheden. Dit is tijd die je dus niet (volledig) hoeft te maken als jij warm naar binnen wordt geschoven door je collega. In jouw geval gaat het dan ook kom werkzaamheden die jaren kunnen duren en waarvan je niet constant opnieuw op zoek moet naar nieuwe klanten. Je collega zorgt als het ware voor een gespreid bedje voor jou.

Ik zou daar heel dankbaar voor zijn! Je krijgt van haar namelijk niet alleen klanten en omzet maar ook haar vertrouwen. Zij stelt jou namelijk voor aan háár klanten. Dus als jij er een troep van zou maken, dan wordt ook zij daarop aangekeken. Ze vertrouwt dus op jou en jouw ervaring, anders zou ze je niet voorstellen. Dit noem ik een ‘integere samenwerkingspartner’, een partner die jou vertrouwd dat je het goed doet en je als het ware jouw haar portemonnee geeft!

Dus ja, ik vind dat zij recht heeft op een percentage van jouw uren. Maak daar vooral goede afspraken over. Een normaal tarief is tussen de 10 en 20 procent van de UREN die jij maakt. Dus niet op inkoop/kosten die jij ook nog moet maken, maar puur de uren die je maakt. En dan spreek je met elkaar af dat bijvoorbeeld het bijvoorbeeld gaat om de 1e opdracht, het eerste kwartaal of 1e jaar dat je daar werkzaam bent. Mocht je een vervolgopdracht krijgen bij die werkgever dan heb je dat aan jezelf te danken en dan vind ik dat je haar daar niet een deel van hoeft te betalen.

Overigens adviseer ik dan wel je uurtarief gelijk te houden. Dus niet jouw normale uurtarief + 15% voor je collega = uurtarief voor de opdrachtgever. Als opdrachtgever zou ik mij dan namelijk behoorlijk ge[piep] voelen als ik hoor dat ik 15% meer betaal dan dat je normaal gesproken rekent voor een klus. Die 10-20% gaat dus van jouw omzet af.

Groetjes en wees zuinig op je integere samenwerkingspartner(s)!
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.