Wel of niet aan bartering doen?

Wel of niet aan bartering doen?

De vraag van 12 april 2019:

Ik krijg vaak van andere ondernemers de vraag of ik mijn diensten met die van hen wil barteren. Nu hoor ik er hele positieve maar ook hele negatieve verhalen over. Wat vind jij van barteren?

Ilona, net begonnen met ondernemen, ontwerpster

Elke dag een idee (13)

Het idee: maak goede afspraken

Bateren, oftewel het ruilen van diensten, kan goed uitpakken voor beide partijen. Maar ook heel slecht helaas. Hoe werkt het: jij biedt een dienst die ik interessant vind en jij biedt iets wat ik graag wil hebben. Dan doen we die werkzaamheden voor elkaar zonder betaling. We hoeven dan allebei de pinpas niet te trekken, de belastingdienst hoeft er niets van te weten, iedereen blij. Toch?

Nee, zo werkt het in elk geval niet! Als jullie besluiten om te barteren dan moet er in elk geval gewoon een factuur naar elkaar worden gestuurd. De belastingdienst heeft namelijk gewoon recht op de BTW over jullie diensten. Stel jullie dienst over een weer kost € 1.000,– dan zou er normaal gesproken een factuur voor € 1.000,– + € 210,– (BTW) = € 1.210,– inclusief btw worden gestuurd. Dit btw bedrag van € 210,– euro moet hoe dan ook bij de belastingdienst terecht komen.

Verder ben ik nooit zo’n hele grote voorstander van barteren. ‘Van ruilen komt huilen’ hoor je dan ook vaak. Dat wat de één als een waardevolle dienst beschouwd, kan door de ander ineens niet zo waardevol meer zijn ten opzichte van de eigen uren/kennis die er in is gestoken. Dan zijn de verhoudingen ineens niet meer gelijk en kan er irritatie of ruzie ontstaan.

Mijn idee: leg alles van tevoren goed vast. Breng elkaar een offerte uit voor de dienst, een offerte die je anders ook zou maken. Breng goed in kaart wat de kosten zijn, de werkzaamheden en wat de ander mag verwachten. Teken dit allebei. En streep dan de kosten van beide offertes tegenover elkaar weg als je het nog steeds eens bent met elkaar. Stuur elkaar een factuur zodat de werkzaamheden en de btw gewoon netjes in de boeken terecht komen. Als je het op die (zakelijkere) manier regelt dan is de huilkans het kleinste.

Succes er mee, ik hoop dat het barter voorstel goed uitpakt. Voor jullie allebei.

Groetjes,
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.