Welke prijs ga ik vragen voor mijn dienst?

Welke prijs ga ik vragen voor mijn dienst?

De vraag van 15 april 2019:

Ik geef een training voor tussen de 4 en 6 deelnemers. Voor 3 uur training reken ik 35 euro per persoon. Nu hebben 2 deelnemers gevraagd of zij een andere dag kunnen komen voor een training van 2 uur. Wat ga ik daar voor vragen? Ik zat te denken aan 25 euro.

Marlies

Elke dag een idee (14)

Het idee: neem jezelf serieus!

Over tarieven krijg ik heel vaak vragen. Ik ga even rekenen: met gemiddeld 5 deelnemers die 35 euro betalen verdien je 58 euro per uur (5 x 35 /3 uur). Naast jouw tijd investeer je ook in je ruimte, koffie/thee en lekkers dus feitelijk verdien je minder. Zeg 50 euro per uur. En dat alleen als je ook daadwerkelijk 5 deelnemers hebt! Bij 4 deelnemers ga je al gauw richting de 40 euro per uur. Met jouw kennis, kunde, expertise is dat écht een laag uurtarief!

Nu ga je voor 2 deelnemers een training geven van 2 uur. Dus met een uurtarief van 58 euro zou je dit bedrag moeten vragen (2 uur x 58 euro /2 voor 2 deelnemers). Dan betalen zij dus in plaats van 35 euro een bedrag van 50/55/60 euro. Net wat jezelf wilt. En ja, dat houdt in dat zij MEER gaan betalen! En dus zeker niet minder. Zij krijgen daar ook meer van jou voor: in plaats de aandacht te verdelen over 5 deelnemers krijgen ze bijna privé aandacht. Jij stelt jouw ruimte weer ter beschikking én je bent dus niet inzetbaar voor andere opdrachten.

Mijn idee is dus: neem jezelf serieus als je ook serieus genomen wilt worden als ondernemer. Vraag niet te lage tarieven! Er zullen altijd mensen zijn die veel voor weinig willen. Dus een privé training met het liefste nog geld toe. Dit zijn niet jouw klanten. Dit zijn de koopjesjagers. Dus vraag serieuze tarieven, waar je 100% achter staat (dus naar waarde). Dan trek je ook de klanten aan die jouw kennis en inzet waarderen. Een uitdrukking die ik hierbij altijd in gedachten heb is “if they don’t pay, they don’t pay attention”.

Succes er mee, ik hoop dat je een reëel bedrag rekent voor jouw training.

Groetjes,
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.