Zakelijk en privé scheiden bij conflicten: hoe doe je dat?

Zakelijk en privé scheiden bij conflicten: hoe doe je dat?

De vraag van 20 mei 2019:

Wat moet je doen in je bedrijf indien je het niet eens bent met de andere vennoot, wanneer je daarmee ook een persoonlijke relatie mee hebt?

Rob – fotograaf

Elke dag een idee (38)

Het idee: strikter scheiden van taken en verantwoordelijkheden

Veel ondernemende stellen kunnen het zich vaak niet voorstellen: mijn partner en ik werken al 15 jaar samen. Vaak krijgen we reacties als ‘ik moet er niet aan denken’ of ‘dat zou nooit goed gaan bij ons’.

Mixen van privé en zakelijk is soms een hele logische keuze. Je kent elkaar goed, weet elkaars sterke en zwakke punten en je kunt makkelijker overleggen met elkaar. Er zijn echter ook een aantal risico’s. Eén daarvan is dat zakelijk en privé door elkaar kan gaan lopen waardoor het 24×7 over het bedrijf en klanten kan gaan. Een tweede risico is wanneer je het niet met elkaar eens bent. Conflicten eindigen dan niet op kantoor maar neem je mee naar huis. Dan kunnen kleine irritaties in de privé sfeer ineens groter worden omdat je het zakelijk niet met elkaar eens bent.

Mijn idee/voorstel: bespreek dit HEEL goed met elkaar! Het zakelijk niet met elkaar eens zijn mag niet tot conflicten leiden in de privé sfeer. Wij hebben afspraken gemaakt hierover en hele duidelijke rollen verdeelt. Toen wij onze webwinkel hadden was ik verantwoordelijk voor het binnen krijgen van de voorraad en het plaatsen in de winkel en mijn man voor opslag en distributie. Daar zat een dikke rode streep tussen: hij mocht meedenken met mijn zaken maar ik nam het uiteindelijke besluit. En hoe hij zijn magazijn inrichtte was zijn zaak, ik had absoluut een mening (en die gaf ik ook vaak) maar hij nam het uiteindelijke besluit. En daar legde ik mij bij neer.

Kunnen jullie ook dergelijke afspraken over maken? Kijken wie waarvoor verantwoordelijk is en daar dan goede afspraken over maken. Leg ze desnoods vast. En…hou je er ook aan, ook wanneer je het niet met elkaar eens bent. Hou het vooral leuk en leiden zakelijke irritaties tot conflicten en deze conflicten tot problemen in de relatie: neem ook daarin een keuze. Wat is belangrijker? De relatie hopelijk. Kies dan daarvoor.

Groetjes en ik hoop dat jullie eruit komen!
Willeke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willeke van den Heuvel
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

E-mail: mail 
Telefoon: 015-2010466

Ik ondersteun (dierenwelzijns)organisaties op een breed vlak als zakenpartner en directe collega.